Zingen volgens de Lichtenberger methode

 

De Lichtenberg methode ® is ontwikkeld door Gisela en Walter Rohmert in het plaatsje Lichtenberg in Duitsland. Door het concentreren op onze zintuigen in plaats van op de spieren is het mogelijk om de controle van het denken los te laten. Zo kan het lichaam zichzelf reorganiseren en optimaal klinken.
Ik werk inmiddels meer dan 10 jaar met Ingrid Voermans die als eerste de de Lichtenberger Methode naar Nederland bracht en het werken aan de stem vanuit deze oorsprong voortdurend blijft ontwikkelen.
Het werken via deze methode zeer efficiënt en boeiend en ik ben elke keer weer verrast hoe veel impact de niet-cognitieve stimulaties en zienswijze niet alleen op de stem, maar juist ook op de hele persoonlijkheid van mij als zangeres en mijn zangleerlingen heeft.


De Lichtenbergermethode werkt heel anders als de meeste methodes uit de zangpedagogiek.
Meestal wordt het zingen vanuit een motorische invalshoek benaderd: het uitvoeren van praktische opdrachten om een bepaald klinkend resultaat te verkrijgen. Denk aan: controle over de ademhaling, buik aanspannen, gezichtsexpressie, articulatie.

De Lichtenberger Methode werkt met sensorische stimulatie, waarbij de zintuiglijke waarneming centraal staat. Daarvoor wordt tijdelijk het cognitieve denken losgelaten en leert men vertrouwen op de intelligentie en zelforganisatie van ons strottenhoofd en ons ademapperaat.
Het 'Niet Weten'is tegelijkertijd een van de moeilijkste en mooiste principes van deze methode en er zijn ook inspirerende raakvlakken met het Taoisme en Zen.

Als je niets verstoort, blijft alles in orde.
Wei Wu Wei, handelen zonder te handelen, zonder te forceren.
Soepel, moeiteloos mee gaan met de stroom.
Wu Wei, zonder actie, zonder inspanning, zonder verzet. Tekst 47.

Kijk bij meer interesse hierover na het gesprek dat ik heb gevoerd met Zen.nl oprichter Rients Ritskes en dat te zien en te beluisteren is op youtube.
Vanaf ca 7 minuten hoor je meer over mijn visie op zingen .

                                                                                    

Het is niet eenvoudig om de Lichtenberger® Methode in een paar zinnen te beschrijven. U zult tijdens een les gaandeweg meer inzicht krijgen in de fenomenale veranderingen die deze methode teweeg brengt.

kijk voor meer informatie ook op de site van Ingrid Voermans http://www.voicelearningcentre.nl

of voor meer uitleg http://lichtenberger-zangles.blogspot.com/

 

achtergrondfoto: Ingrid Voermans