Biografie

De Duitse sopraan Christina Völtl  studeerde klassieke zang in Duitsland en bij Carolin Watkinson en Roberta Alexander aan het Conservatorium in Rotterdam. In 2004 vervolgde zij haar opleiding door een tweejarige specialisatie in hedendaagse muziek bij het Nederlands Vocaal Laboratorium. Hiervoor ontving zij ook in 2004 het eerste Margit Witlund Stipendium, dat uitgereikt wordt aan zangers met een bijzondere podiumpresentatie.

Als uitvoerend zanger zingt zij al jaren in uiteenlopende genres : van concerten met professionele koren tot solistisch werk in muziektheater en oratoria. Verder geeft Christina privéles, trainingen en workshops en dirigeert zij .

 

 

Muziek en theater

Als uitvoerend zangeres heeft Christina altijd al een affiniteit gehad met het combineren van diverse disciplines en het maken en optreden in multidisciplinaire voorstellingen. Zo speelde zij in diverse muziektheatervoorstellingen, o.a.van het Kamperoperahuis en haar eigen muziektheatergezelschap !Ynx, waarmee zij op diverse podia en festivals te zien waren ( o.a. de Parade). Om zich te blijven ontwikkelen  volgde zij opleidingen en workshops op het gebied van theater (Orkater, The Dutch Factory) en dans. Daarnaast was zij als maker/ muzikaal adviseur betrokken bij voorstellingen van o.a. theater Nijt in Zwolle en theatermaker Dries Verhoeven.
Sinds 2011 maak Christina onderdeel uit van TreSonanz TreSonanz (2012) maakt intieme, indringende maar tegelijkertijd aanstekelijk en humoristische voorstellingen waarin klassieke muziek voor stem de hoofdrol speelt. Zangeressen Christina Völtl en Natascha Morsink bedenken en produceren de voorstellingen die ze geven van begin tot eind zelf.

(koor)zanger/dirigente

Christina treedt zij als zangeres regelmatig op met diverse professionele koren, zoals het Laurens Collegium/ Rotterdam Symphony Chorus en als soliste bij uiteenlopende gelegenheden. Sinds 2016 is zij ook werkzaam als dirigente van Vocaalensemble Korenbloem in Alphen ad Rijn.
"Zowel als koorzanger als ook als dirigent vindt ik het inspirerend om mee te maken wat er bij het samen zingen in een koor  ontstaat en hoe mooi meerstemmige zangwerken kunnen zijn.
Voor mij waren de hoogtepunten in mijn werk als koorzanger o.a. de Matthäuspassie in 2017 olv Nathalie Stutzmann,  Mahlers 8ste Symphonie  olv van Yannick Nezet-Séguin en het zingen van het mooiste koorwerk aller tijden: het Requiem van Brahms met Arthur en Lucas Jussen op de piano."

zangcoach

Christina  heeft jarenlang ervaring als zangeres en zangdocente. Haar lessen zijn gebaseerd op een combinatie van haar klassieke opleiding en haar lessen bij Marjan Kuiper en de Lichtenberger Methode.
Naast privélessen en workshops is Christina regelmatig gevraagd als trainer en als gastdocente bij diverse koren en theatergroepen. En werkt ze al meer dan tien jaar met plezier bij Stichting Buitenkunst , waar deelnemers in korte maar intensieve workshops muziek instuderen, voorstellingen maken of hun zangtechniek kunnen verbeteren. Daarbij kan zij haar ervaring als zangeres, zangdocente en theatermaker en haar buitelende energie optimaal inzetten.