Over zangschroom en zingangst

In mijn werk als zangcoach kom ik veel mensen tegen die de overtuiging hebben niet te kunnen zingen ofwel een schroom of zelfs angst voor zingen hebben ontwikkeld.
Sommigen hebben ooit gehoord dat ze niet kunnen zingen of beter hun mond kunnen houden. Op school, in een koor of zelfs thuis.
Dat soort ervaringen en opmerkingen hoeven maar een keer gemaakt te worden, maar zijn funest voor het zelfvertrouwen rondom het zingen.
Met als gevolg dat veel mensen vervolgens stoppen met zingen of dat iig niet meer in het openbaar durven te doen, al is het maar bij het meezingen van een verjaardagslied op een feest.
Het is mijn volste overtuiging dat iedereen kan zingen of kan leren zingen.
De meeste mensen hebben het alleen niet van thuis of school meegekregen en weten dus niet altijd direct hoe ze een goede noot moeten zingen of wat hun stem allemaal kan.

In mijn workshops die ik thuis geef en in de vele workshops die ik op Buitenkunst geef mocht ik meemaken hoe mensen opbloeien en weer zelfvertrouwen in het zingen krijgen, simpelweg door het te doen en letterlijk niets fout te kunnen doen.
Lelijk zingen is toegestaan, de rafelrandjes mogen hoorbaar zijn en vals of goed zingen zijn niet van belang.
Door al die drempels en overtuigingen weg te halen kunnen en het aanreiken van oefeningen en stimulaties die hun stem openen, kunnen de deelnemers ervaren wat ze echt kunnen.
De energie, soms ook ontroering, vaak blijdschap die daarbij loskomt zijn heel mooi om te zien!

Zo hoorde ik van een jongen die - sinds hij een workshop voor 'mensen die denken dat ze niet kunnen zingen' had gevolgd voor het eerst ook thuis voluit durft te zingen en daar veel plezier in beleeft! Want hij had een workshop gevolgd, dus nu kan het...:)

Daar doe ik het voor!

Voel je je hierdoor aangesproken omdat je eigenlijk nooit durft te zingen, of ook omdat je allang in een koor zingt, maar de onzekerheden je vaak het plezier bederven ben je van harte welkom in een van mijn workshops of voor een zangles.

"Het is ongelooflijk mooi om te zien én te horen hoe snel Christina de deelnemers over hun angst of blokkades of spanning heen helpt. Aan het einde van de workshop loop je met een hoofd vol kennis zingend de deur uit!"